Transformă-ți ideile în impact cu Fondul de inovare

Kadri Adrat Partner

Introducere

De la lansarea Fondului European de Inovare în 2020, ne-am sprijinit clienții cu definirea proiectelor, scrierea propunerilor și calcule până la negocierea acordului de grant. 

În ultimul apel de mare amploare care s-a încheiat în martie, portofoliul de proiecte ale clienților noștri includea peste 500 de milioane de euro în granturi în total.

Ce este Fondul pentru
Inovare și ce proiecte sunt susținute?

Fondul pentru Inovare este unul dintre cele mai mari programe de finanțare, cu peste 30 de miliarde EUR care urmează să fie alocate până în 2030 pentru a sprijini prima demonstrație la scară comercială a tehnologiilor inovatoare cu emisii reduse de carbon din Europa. 

Programul își propune să sprijine dezvoltarea tehnologiilor verzi și să divizeze astfel riscul inovației, ajutând astfel companiile europene să inoveze și să atingă obiectivele de emisii scăzute.

Grantul ce urmează a fi obținut este semnificativ, ajungând la peste 100 de milioane de euro pentru proiecte de anvergură. Până acum, erau așteptate proiecte în următoarele patru categorii principale.

Cu toate acestea, Fondul de Inovare trece prin unele schimbări, cu sectoare suplimentare, cum ar fi cele maritime, care urmează să fie adăugate la sfera de aplicare. 

Proiectele Fondului pentru Inovare trebuie să echilibreze un nivel ridicat de inovare cu o maturitate tehnică suficientă. Proiectele ar trebui să fie avansate din faza de cercetare și dezvoltare, deoarece se așteaptă ca tehnologia să fie demonstrată la scară pilot înainte de depunerea propunerii. 

 

Rezultatul principal al proiectului ar trebui să fie reducerea emisiilor de GES – este de așteptat ca proiectul dvs. să înlocuiască tehnologia disponibilă în prezent cu una mai eficientă. Configurarea proiectului este flexibilă, cu posibilitatea de a aplica drept singur solicitant sau cu parteneri de colaborare.

Cum poate avea
succes propunerea mea?

Cu mai multe apeluri, atât pentru proiectele la scară mare și la scară mică, ne putem împărtăși lecțiile învățate despre pregătirea aplicațiilor competitive și de înaltă calitate. Atunci când luați decizia de a profita de oportunitatea Fondului de Inovare, trebuie să știți ce vă așteaptă. 

Pachetul de aplicare este foarte complex și necesită dedicare și resurse. Deci, de ce anume trebuie  să țineți cont?

Inovaţie

 

Proiectele susținute sunt toate despre inovație. Tehnologia ar trebui să fie nouă la bază, utilizată într-un sector complet diferit sau să aibă în spate o inovare puternică a modelului de afaceri. Fiți gata să dovediți inovația furnizând date tehnice detaliate și comparații cu stadiul actual al tehnicii.

 

Ar trebui să-i faceți pe evaluatori să creadă că proiectul dvs. este mai bun, dincolo de soluțiile de astăzi. și pentru asta nu vor fi suficiente doar declarații generice.

Afaceri

Ar trebui să aveți un caz de afaceri solid, cu date relevante . Fiți conștient de toate riscurile de afaceri care ar putea apărea și înțelegeți profund măsurile de atenuare. Pentru ca proiectul să fie fezabil, ar trebui să cunoașteți în detaliu rentabilitatea proiectului și să aveți un plan solid cu privire la modul în care îl veți finanța, chiar dacă proiectul creează pierderi în primii ani. Arătați un angajament puternic din partea acționarilor sau, dacă este necesar, includeți investitori sau alți finanțatori externi la bord. Cu cât vă dovediți mai bine cazul de afaceri, cu atât scorul este mai mare. 

Explicați toate datele pe care v-ați construit cazul de afaceri. Aflați cum vă veți vinde produsul sau cum veți obține venituri și explicați ipotezele din spatele fluxurilor de numerar și estimărilor de costuri. Evaluatorii așteaptă dovezi ale ipotezelor făcute în previziunile privind veniturile, precum și colaborarea deja inițiată cu clienții, finanțatorii, furnizorii, etc. Astfel, fiți  gata să colectați scrisori de susținere de la toate părțile interesate cheie care acoperă lanțul dvs. de aprovizionare. Evaluatorii trebuie să creadă modelul dvs. de afaceri, chiar dacă nu sunt experți în industrie.

Aflați cu cine concurați atât pe piață, cât și în runda de aplicare. Comparați tehnologia dvs. cu cele care au fost finanțate în apelurile anterioare, precum și cu cele care sunt în curs de dezvoltare. Fiți gata să oferiți dovezi pentru afirmațiile dvs. privind eficiența și performanța, reducerea costurilor, ușurința în utilizare etc.

Maturitate

Demonstrați că vă cunoașteți tehnologia, că a fost pilotată și că sunteți conștient de riscurile care ar putea apărea atunci când treceți la scară comercială . Indicați toate problemele (întreținere, etc.) care pot apărea din condițiile de lucru ale centralei împreună cu măsurile de atenuare. În ceea ce privește punctele anterioare, și în caz de maturitate, este relevant să se furnizeze cât mai multe dovezi și date.

Prezentați-vă potențiala echipă excelentă. Asigurați-vă că aveți echipa necesară pentru implementarea proiectului și subliniați competențele și experiența membrilor echipei dvs. Echipa dvs. ar trebui să aibă experiență anterioară în industria aleasă, cu proiecte de anvergură și atragerea de finanțare.

 

Gândiți-vă la proiect în ansamblu – luați în considerare disponibilitatea materiei prime atunci când descrieți scalabilitatea, situația pieței atunci când prognozați fluxurile de venituri, posibilele evoluții de pe piață atunci când estimați cota de piață, riscurile tehnologiei etc.

Implementare și extindere

Este de așteptat ca, după proiect, să apară dezvoltări și creștere ulterioară . Poate fi prin extinderea pe site-ul proiectului, înființarea de noi site-uri, împărtășirea experienței și a know-how-ului cu alți jucători de pe piață, etc.

Susține potențialul de creștere cu o elaborare solidă a cererii de pe piață, disponibilitatea materiei prime, potențialele schimbări în piață, mijloacele de finanțare, etc. pentru a demonstra că ai analizat și perspectiva de viitor.

Asigurați-vă că aveți suficient timp pentru pregătirea propunerii pentru a putea compila o prezentare generală a proiectului, precum și un plan de lucru al proiectului de înaltă calitate. Planul temporal al proiectului trebuie să fie realist, luând în considerare și timpul necesar pentru obținerea permiselor relevante, semnarea contractelor și rezolvarea problemelor neașteptate și să includă etape relevante care vă ajută să vă monitorizați progresul.

Fiți gata să colectați scrisori de sprijin de la partenerii cheie, cum ar fi guvernele locale, instituțiile la nivel de stat, etc., care ar putea avea un impact asupra implementării proiectului dumneavoastră. 

Înainte de depunere, asigurați-vă că informațiile din toate documentele de aplicare sunt coerente. 

Deoarece pachetul de aplicații este mare, greșelile pot apărea cu ușurință, lăsând astfel suficient timp pentru a revizui datele și ipotezele evidențiate în diferite părți ale propunerii.

Cum poate ajuta Civitta?

Consultanții noștri vă pot ajuta să modelați ideea de proiect și să vă asigurați că se potrivește așteptărilor Fondului de Inovare. În timpul pregătirii propunerii, vă ajutăm să structurați și să redactați documentele relevante pentru a avea o propunere convingătoare și de înaltă calitate.

Avem experți dedicați care vă sprijină în efectuarea calculelor relevante (emisii de GES, buget de proiect și grant) conform metodologiilor furnizate de Comisia Europeană.

 

Avem experiență în întregul ciclu al Fondului de Inovare – de la pregătirea propunerii până la susținerea în timpul semnării acordului de grant și, astfel, vă putem ghida pe întreaga durată de viață a proiectului. Știați că avem și informații cu privire la evaluarea propunerilor Fondului de Inovare?

Dacă sunteți interesat de oportunitatea de finanțare, doriți să obțineți mai multe informații și să vă testați ideea de proiect, contactați-ne.